Capelle aan den IJssel – Vancouver – Whistler, 10 juli

2016-08-12_12h16_00

Officieel is het nog steeds de eerste dag, maar hij duurt al wel erg lang. Plaatselijke tijd 21:04, maar 06:04 ‘s ochtends de volgende dag…

De reis verliep erg soepel. De auto hebben we gebracht naar Airport Parking in Roelofarendsveen. Wat een heerlijke start is dat. Met een shuttlebusje word je naar Schiphol gebracht, vlak voor de ingang van je vertrekhal. Op Schiphol was het nog relatief rustig zo vroeg in de ochtend, maar op Vancouver was dat wel andere koek. Massa’s mensen! De vlucht van Air transat was gelukkig erg relaxed, dus we konden wel wat hebben. Lekker eten, lieve stewardess en een boel films. Én onderweg hebben we toch nog een klein beetje van IJsland gezien. Dan kan het niet meer stuk!

We hebben een Suburban gekregen. De auto die we zouden huren was voor 6 personen met bagage echt veel te klein. Het is wel heel wat anders dan onze eigen oude Suburban uit 1973, maar voor deze reis een fantastische auto.

Op weg naar Whistler kijken we onze ogen uit. Wat ligt Vancouver toch prachtig en wat een bijzondere kleur hebben de meren die af en toe langs de weg een stukje van zichzelf laten zien.

Ik ga nu tijdens het typen langzaam in slaap vallen, dus het wordt tijd om te gaan stoppennnnn…..

 

Whistler – Peak to Peak in de mist , 11 juli

De Peak to Peak in Whistler

Whistler

Vandaag was de dag van de gondels. Helaas is  het weerbericht niet zo goed, maar dat mag de pret niet drukken. We doen de Peak to Peak in Whistler, beroemd om zijn prachtige uitzicht… Haha, lekker al die mist!

Dan maar warme chocolademelk en marmotten kijken. Zelf bij de dikke mist en toch ook wat regen blijft het indrukwekkend. Vooral de gondel met een glazen bodem die we tijdens de Peak to Peak hebben. Daarin zitten we ook lekker overdekt. Maar dat was niet steeds het geval. Vooral de gondel naar de hoogste top was echt nat en koud en die hebben we dan ook linia recta terug naar beneden genomen. Weer helemaal terug in Whistler kwamen we aan bij het gedeelte waar alle mountainbikers zijn. Ik heb nog nooit zo veel mountain bikers bij elkaar gezien, groot en klein. De bergpaden en parcours zijn ook echt wel spectaculair.

We besluiten eerst terug te gaan om droge kleren aan te trekken. Er is een perfect gratis busvervoersssysteem in Whistler. We moeten even zoeken naar de halte maar zijn daarna zo in ons appartement terug. Uiteraard hebben we aan het einde van de middag het centrum van Whistler bezocht en na nog wat gegeten te hebben en een kort avondwandelingetje, weer met de bus terug naar huis. Robbert, Felix en Isis duiken nog de hot pot in, Julius en Stijn liggen al te slapen. Het tijdsverschil hakt er toch nog wel in.

 

Whistler – Clearwater, 12 juli

Whistler Lost Lake Resort - Alpine Meadows Resort

Op naar Clearwater! Na een bezoek aan het Visitors Centre , de supermarkt en de boekwinkel voor extra kaarten en een reisgids, vertrekken we naar Clearwater. Een van de langere afstanden van de reis.

De eerste stop is bij Nairn Falls. Het is een wandeling van 1,5 heen en 1,5 km terug inclusief, maar het is de wandeling zeker waard. De kleur van het water is hier overal zo mooi! Door IJsland zijn we natuurlijk a een beetje verwend door de vele prachtige watervallen, maar deze mogen er zeker zijn. Het water heeft zoveel jaren lang zijn weg geslepen in de stenen, dat is altijd indrukwekkend.

Vrijwel meteen daarna volgt een fikse stijging en de temperatuur daalt meteen mee. In Pemberton vindt vanaf morgen een groot festival plaats, er worden meerdere giga podia opgebouwd. Dat wordt een mooi feest, maar zonder ons. Wij gaan verder en komen langs een meer met een heleboel drijvend hout en er zijn in het berglandschap ook best wat wegwerkzaamheden. Op een zeker punt moeten ze zelfs lang wachten en even later blijkt dat daar de wegwerkers zelf in de touwen aan de rotsen hangen. Dat kennen we in Nederland toch niet.

We rijden grote stukken door “Indianenland” of first natives, zoals ze hier worden genoemd. Het zijn soms vreemde trailerparks met overal overwoekerde oude auto’s, die bijna onderdeel worden van de natuur.

Het landschap wijzigt nog best snel en ook de daarbij horende temperatuur. In dit gedeelte vinden veel bosbranden plaats en daar zie je regelmatig de overblijfselen van.  Kamloops is eigenlijk de eerste grote plaats die we tegenkomen. Het is best een lange reis en als we om kwart voor zeven eindelijk in onze lodge zitten, zijn we best opgelucht. We trakteren ons zelf op een lekker etentje in het restaurant van Alpine Meadows Resort en maken de beslissing, dat morgen een relax dag gaat worden.  Je kunt hier kayakken en vissen in het meer, prachtig wandelen en wat dacht je van gewoon op je veranda een boek lezen. Oh, ik heb er nu al zin in. De wifi is hier toch nauwelijks aanwezig, dus de teksten en foto’s komen pas later op het blog. Ik kijk uit naar onze relax dag. Aangezien de wifi via de satelliet gaat en er eigenlijk niet is, heb ik geen idee van het weer van morgen. We nemen de dag zo als hij komt. Iedereen slaapt al en ik zo ook, welterusten!

Clearwater (Alpine Meadows Resort), 13 juli

Clearwater Wells Gray Provincial Park

Het is zwaar bewolkt bij het wakker worden en tegen de tijd dat we klaar zijn voor het ontbijt, regent het pijpenstelen. Wel jammer, want deze plek is sprookjesachtig mooi. Een meer om in te vissen en te kajakken en verschillende wandelpaden direct in de buurt. Als we naar buiten gaan, staan er twee grote herten vlak voor onze lodge. Mijn fototoestel ligt binnen, grrrr. Ze staren ons even rustig aan en verdwijnen dan samen sierlijk het bos in.

Robbert gaat samen met Stijn boodschappen doen en ik heb zowaar tijd om een boek te lezen. De kinderen liggen lekker te luieren. Na al dat reizen natuurlijk best lekker. Deze dag zou zeker ook geschikt zijn om het Wells Gray Provincial Park te bezoeken, maar doseren is voor kinderen ook belangrijk.

Toch lijkt het buiten lichter te worden en na de lunch zien we zelfs de zon langzaam doorkomen. De temperatuur is prima, dus we gaan in ieder geval al een bezoek brengen aan de hot pot. Het voelt bijna IJslands, maar vooral de geur is anders.

Het weer wordt steeds beter, dus we gaan met zijn allen naar het meer om te kajakken en te vissen. Felix geniet hard zingend in zijn kajak op het meer. Sommigen sluiten de middag af met een duik in het water, dat zeer helder is (Clearwater!). Robbert heeft heerlijke steaks gehaald en die smaken ons goed na een actieve middag. Er komt nog een fikse regenbui langs om vervolgens plaats te maken voor een zonnige avond. Felix en ik gaan voor een avondwandelingetje naar het meer en zien en horen veel vogels en een bever trekt een mooie streep door het spiegelgladde meertje.

We komen in gesprek met een Canadees echtpaar die ons vertellen over de ‘loon’, een watervogel die een prachtig geluid maakt. Zijn geluid draagt heel ver over het meer. Felix krijgt een Canadese munt waar de ‘loon’ opstaat cadeau. Het is een leuke afsluiting van de dag. Morgen gaan we alweer verder naar Jasper.

Clearwater – Jasper National Park (Sunwapta Falls), onderweg beren spotten, 14 juli

 

Alpine Meadows Resort - Sunwapta Falls

De weersvoorspelling is niet zo goed, vooral niet voor de middag. Ze verwachten veeeel neerslag!

Vandaag staan er …. Km op het programma en dat is eigenlijk al best wat voor een dag. Als belangrijkste dagbesteding staat de Blue River Safari op het programma. We gaan op zoek naar beren!

De lucht ziet er soms al dreigend uit. Hopelijk blijft het lang genoeg droog. Na een eerste stevige bui, komen we uiteindelijk wel droog aan bij River Safari bij Blue River (www.riversafari.com). Gelegen tussen Wells Gray Park en Jasper National Park. De Blue River Bear Safari vind je HIER op onze website.

“The River Safari is an unforgettable one hour ride through Grizzly Bear Valley, the heart of the world’s only inland temperate rainforest. The custom built, eco-friendly boats will voyage through the jade coloured waters in search of bear, moose, eagle and asprey, to name only a few of the magnificent creatures we see during this breath taking wilderness experience!”

We hebben dan wel alleen vier zwarte beren gezien, maar dat was absoluut de moeite waard. Zie de foto’s!  Onze gids Zack vertelt na afloop nog een aantal interessante dingen over beren en ik vind het vooral zo leuk om te zien dat alle kinderen, dus ook Isis, eigenlijk alle informatie snapt. Daarna hebben we een lekkere burger verdiend en wat hebben we het goed getimed! Naar de auto toe begint het al te regenen en dat heeft het eigenlijk de rest van de dag gedaan. Als je Jasper National Park binnenrijden, regent het hard. We zitten wat verder van het stadje Jasper zelf af, maar eenmaal aangekomen in Sunwapta Falls hebben we toch echt een voldaan gevoel over de dag.

’s Avonds probeer ik het blog een beetje bij te werken, maar de wifi is ook hier uitzonderlijk slap, dus met moeite lukt het om een gedeelte te doen, maar af krijg ik het ook dit keer niet. Dan maar offline voorbereiden voor betere ‘wifi’ tijden.

Meer leren over beren spotten in Canada. We vertellen er HIER  over op onze site van CREATING STORIES | CANANDAREIZEN.

Sunwapta Falls en Jasper, 15 juli

Vandaag zijn we uiteraard gaan kijken bij de Sunwapta Watervallen, die liggen hier vlak bij. Anders dan op IJsland staan overal grote hekken, maar stiekem vind ik dat wel prettig. Het bulderende water maakt een hoop lawaai. We hebben besloten een wandeling te gaan maken bij Pyramid Lake. Het is een mooi wandelpad en ook hier moet je rekening houden met beren die hier ook een wandeling houden..haha. Het maakt het best een beetje spannend, maar het went eigenlijk heel snel.

Het heeft de afgelopen week veel geregend, dus alle is modderig. Toch is de wandeling heel mooi en afwisselend. Na een tijdje vinden we een mooie picknickplek bij een meertje, waar Robbert en Felix zelf een zwempoging wagen. Een goeie plek voor onze eerste familie selfie! Uiteraard heb ik hem de eerste keer niet goed ingesteld, dus staat iedereen lachend en ik met mijn billen op de foto. De tweede poging is beter. Er komt een loon (watervogel) voorbij zwemmen en omdat het water zo helder is, kunnen we hem ook onderwater steeds goed volgen.

Er komen twee mensen naar ons toe met twee honden om ons te waarschuwen dat ze net op een meter afstand op het pad waar wij zelf ook net vandaan zijn gekomen, een zwarte beer hebben gezien. Best een vreemde gedachte!

Het stadje Jasper moet ook door ons ontdekt worden. Je kijkt je ogen uit, de ene souveniershop na de ander, maar tussen alle zooi zijn zeker een paar hele mooie winkels te vinden.

’s Avonds hebben we gegeten bij Tekkara Lodge. Voor het eten maken we een klein wandelingetje en zien daar heel veel eekhoorns. Het eten is echt heeeerlijk! Absoluut een aanrader en wat zijn ze ontzettend vriendelijk die Canadezen. Het weer was niet super, maar de dag toch wederom zeer geslaagd. Ik werk mijn blog bij, terwijl iedereen al op een oor ligt. Hmm, ik zie een patroon ontstaan..

 

Jasper – Maligne Lake & Athabasca Falls, 16 juli

We hebben onze zinnen gezet op Maligne Lake, maar het weer biedt niet de beste randvoorwaarden. Hmm,  what to do? We gaan gewoon op pad. We zijn gewaarschuwd, want Maligne Lake is zeer populair, maar als je een stukje verder op gaat wandelen, schijnt het mee te vallen. Op de weg er naar toe komen we een kudde Elks tegen. Dat levert mooie foto’s op. Ze zijn gevaarlijk, dus een ranger waarschuwt de mensen om niet te dicht bij te gaan staan. Vooral de mannetjes zijn niet te vertrouwen.

Vlakbij Maligne Lake is een groot stuk verbrand bos. Het zijn zulke grote stukken verkoold woud. In deze regen, kun je je daar nauwelijks iets bij voorstellen.

Bij Maligne Lake willen we een boottocht maken, maar de eerste volgende plek is over 2 uur! Ahh, dat gaan we niet doen. Wil je dit doen, van te voren reserveren! Dan maar eerst Hot Chocolat en taart.

Wij gaan een wandeling maken, de Moos Loop. Ook hier is het super modderig, maar de wandeling heel leuk en de regent lijkt minder te worden. De tweede familie selfie is een stuk minder, maar we hebben een traditie hoog te houden en de kinderen zijn er zo aan gewend, dat ze zonder morren in het gareel gaan staan.

En Jasper eten we veel te grote ijsjes. Op de terugweg naar Sunwapta Falls maken we een D-Tour naar Mt Edith Cavell. De zon is intussen vol aan het schijnen en de temperatuur stijgt mee. De gletsjer bewonderen van een afstand, maar de chipmunks van heel dichtbij. Twee laatste stops bij een azuurblauw meer en bij de Athabasca Falls persen we er nog uit, maar iedereen is moe en toe aan rust en …eten.

Dat gaan we nu doen, de tafel staat klaar!

Icefiels Parkway van Jasper naar Banff, 17 juli

We hebben allemaal onze korte broek aan gedaan, omdat het weerbericht heel goed was, maar de dag begint nogal IJslands koud. De Icefield Parkway is een van de beroemdste bergwegen en de hoge bergtoppen aan weerskanten zijn zeer indrukwekkend. De vele gletsjers wisselen elkaar snel af. Langs de kant van de weg staan twee berg….  Rustig te grazen. Je zou onderweg een heleboel verschillende wandelingen kunnen maken, dat de keuze je kopzorgen zou opleveren, maar wij hebben het ons zelf makkelijk gemaakt. Vandaag is namelijk een rustdag, een beetje…  De vele indrukken hebben hun sporen een beetje achtergelaten en vandaag willen de kinderen echt geen vol programma. Het is koud en het regent en in Banff zou het mooi weer moeten zijn. Daar hebben we ons op verheugd en wanneer we bij Lake Louise zien, dat alle (!) parkeerplaatsen vol zijn, gaan we zo snel mogelijk naar onze volgende accommodatie, het Hidden Ridge Resort in Banff. Zoals afgesproken, schijnt hier de zon.  Het resort heeft een hot pot en een klein zwembad met fantastisch uitzicht. Daar blijven we de rest van de middag. ’s Avonds maken we plannen voor de volgende dag en de kinderen liggen vroeg in bed. In onze Condo staat zelf een wasmachine en een droger. Dat komt goed uit. Een beetje huisvrouw spelen, moet kennelijk af en toe.

Wil je meer weten over de Icefiels Parkway, we vertellen er HIER over op onze site van CREATING STORIES | CANADAREIZEN.

Banff Gondola – Mt Sulphur, 19 juli

Dag 3 in Banff loopt bijna op zijn einde. We hebben deze dagen echt met volle teugen genoten. Lekker weer, prachtige omgeving en top activiteiten om te doen. Natuurlijk hebben we ook hier eigenlijk van maar een fractie van de mogelijkheden gebruik gemaakt. Je kunt hier o.a. raften, zip-linen, kanoën, heel veel wandelingen maken, wild life excursies doen, lekker eten, shoppen, mensen kijken, genieten van de natuurlijke warme bronnen, de vele musea bekijken, golfen, noem maar op. Waarschijnlijk genoeg voor een vakantie van 3 weken in plaats van 3 dagen.

Maar wij zijn erg tevreden over onze keuzes en het evenwicht in actie en rust. Ons plan was eigenlijk om vandaag naar Lake Louise te gaan, maar daar bleek het weer vandaag stukken minder te zijn met grote kans op regen. In Banff daarentegen zou de zon zich geregeld laten zien. Regen hebben we al genoeg gezien, dus het werd een dagje Banff en wel de Banff Gondola die 3km te hoogte in gaat op Mt Sulphur, die zijn naam te danken heeft aan de geur van de natuurlijke warme bronnen die hier al in 1883 werden ontdekt. Om deze bronnen te kunnen beschermen werd in …… Het Banff National Park opgericht. Je kunt er ook voor kiezen om omhoog te wandelen, maar we trotseren de drukte (ga vroeg!! als je dat enigszins wilt omzeilen) en gaan met de gondel omhoog om boven op de berg rond te kunnen lopen en daarna naar beneden te wandelen. Er zijn ook mensen die het omgekeerd doen, nou dat is een flinke klim! Ik ben blij dat wij omlaag lopen, want ook daarmee zijn we toch al ruim anderhalf uur bezig. Boven op de berg zijn talloze chipmunks die dicht naar je toe komen. Kennelijk worden ze toch gevoerd door de mensen, want ze zijn bijna tam.

Na onze wandeling eten en drinken we wat bij  de Banff Brew Company en om de dag helemaal goed te beeindigen gaan we voor de laatste keer zwemmen in de hot pot van het Hidden Ridge Resort. De zon heeft nog steeds enorme kracht en ook al is het al zes uur geweest is het genieten geblazen. Nu worden de tassen weer ingepakt om morgen op weg te gaan naar Chase. Daar zullen we Manuel en zijn gezin ontmoeten. Daarover morgen uiteraard meer. Maar we beginnen met Lake Louise, want deze parel mogen we niet overslaan!

Chase (Quaaout lodge) – Harrison Hot Springs, 21 juli

Gisteren lukte het niet meer om Manuel en zijn gezin te ontmoeten. Ook al zaten ze redelijk dichtbij, soms moet je ervoor kiezen om kinderen laat op de dag/avond niet meer overal mee naar toe te zeulen. Best jammer, maar gelukkig is het vandaag dan toch nog gelukt. Het is vandaag een prachtige dag dus perfect voor een ochtendje aan het strand. Manuel en Anne reizen samen met nog een gezin en zo waren we vanmorgen opeens met een groep van 15 personen op het strandje bij de Quaaout Lodge. En het gekke was, we hadden bijna het hele strand voor ons zelf alleen. Wat een genot!! Zowel de zes volwassen en als de negen kinderen hebben genoten van het samen zijn. Na een ochtend zwemmen, kletsen en toch nog een flesje witte wijn, moesten we weer ieder onze eigen weg gaan. Rond half een valt kleine Robin al bijna op het stand is slaap na al dat spelen in het water. Manuel en consorten vertrekken richting Banff en wij in richting Harrison Hot Springs. We zullen elkaar over anderhalve week weer ontmoeten op Vancouver Island.

Wij rijden nog even snel naar de Subways en daarna over de high way 5 naar het zuiden naar Harrison Hot Springs. Deze high way stijgt snel en we blijven lange tijd op grote hoogte rijden. Het uitzicht is de hele rit prachtig. De omgeving ziet er zo vriendelijk en vruchtbaar uit. De zon doet uiteraard goed mee. De thermometer geeft inmiddels 31 gr aan. We zijn rond half zes bij onze volgende accommodatie en na wat boodschappen, om vanavond lekker zelf te koken, gaan we naar het strandje van het Harrison Lake. Het water is koud, maar daar hebben de kinderen nauwelijks last van. Rond half negen eten we op ons balkon een bord pasta. De temperatuur is nog prima. Helaas is de voorspelling voor morgen veel minder (16 gr! en wat regen…). Eigenlijk was het de bedoeling om hier morgen met de kinderen naar het waterpark te gaan, maar we weten niet of dat nu wel zo’n goed plan is. Morgen gaan we daarover verder beslissen. Het appartement is ruim en voorzien van veel gemakken, dus wij maken ons geen zorgen. Tot morgen!